עיצוב פנים או אדריכלות פנים הוא תחום התמחות המטפל בתכנון ושינוי חללים פנימיים במבנים.
ב”קרן בן ישי אדריכלות” שמים דגש על תכנון מלא ומפורט גם של אדריכלות המבנה וגם של הפנים.
עיצוב הפנים, להבדיל מאדריכלות, עוסק בעיצוב חללים פנימיים של מבנה ובתכנונם עד אחרון הפרטים ואינו עוסק בתכנון של מבנה שלם, קונסטרוקציה או קשרים אורבאניים כפי שעוסקת האדריכלות.
עיצוב פנים מתייחס לאדם בתוך הסביבה הבנויה, לצרכיו הפיסיים והנפשיים: בביתו, במשרד, במקום הבילוי, במרפאה, בבנק, במוזיאון ובכל מבנה או חלל אחר.
צורכי האדם, שאליהם מתייחס עיצוב הפנים, מתחילים בצרכים החברתיים והמשפחתיים הכלליים כמו פרטיות, אירוח וכדומה, ועד לצרכים הפיזיים הפשוטים ביותר של האדם כמו גישה נוחה בשירותים לנייר הטואלט.
מעצבי הפנים היום נוגעים בתחומים רבים במהלך התכנון ולכן נדרש מהם להתמצא בתחומים רבים הקשורים לעיצוב: חומרים, נגרות, תאורה, חשמל, ריהוט, צבע, טקסטיל ועוד.
מטרת עיצוב הפנים במבנה הינה יצירת אווירה בתוך החלל. סוג האווירה, אופייה ומהותה ייקבעו על ידי הלקוח יחד עם המתכנן ויצטרכו לבוא לידי ביטוי בכל האלמנטים שבתוך המבנה, על מנת לקבל אווירה מושלמת ויצירת השלם.
החלל שבו אנו נמצאים, צבעו, האור והאווירה שבו, יוצרים חוויה ויזואלית המשפיעה על התחושות הפנימיות ועל מצב הרוח.
ההגדרות העיצוביות (פרוגראמה) שאנו עושים בתחילת עיצוב החלל מכוונות את הסגנון כולו.
עיצוב פנים הוא לא רק צבע וכמה פריטי נוי, עיצוב פנים הוא יצירת אווירה שלמה והפיכת חלל ריק למקום מזמין המבטא את סגנונו האישי של בעליו ואת צורת החיים שבה הוא רוצה לחיות ולהתקיים.
עיצוב נכון הוא עיצוב הלוקח את חלומו של הלקוח, מפרש אותו ומיישם אותו על החדרים השונים ועל החלל שנועד לשרת את הנמצאים בו הן מבחינה פונקציונאלית והן מבחינה רוחנית.
ולכן לפני תחילת העיצוב כדאי לחשוב מהי האווירה שאותה נרצה להעביר: רומנטית? דרמטית? הייטקית? רטרו?
יש לתכנן את חלוקת החלל, את מיקומי גופי התאורה ועוצמתם, את הטקסטורות, את הבדים ואף את תכנון הרהיטים ומיקומם כך שישתלבו בקונספט העיצובי.
הבית הפרטי מחולק לחללים שונים, לכל חלל פונקציה משלו (מטבח, סלון, חדרים, מקלחות וכו’). אפשר להגדיר סגנון עיצובי כללי מראש ולעבוד על פיו בכל אחד מחללי הבית, ואפשר לחשוב על כל חלל בנפרד בעל סגנון עיצובי משלו.
נוטים לחשוב שבית מעוצב אינו בית שאפשר לחיות בו בחופשיות, לגדל ילדים, ולקיים חיי משפחה. מטרת עיצוב הבית היא ליצור בית שנעים לחיות בו. לכל משפחה יש להתאים את העיצוב הפרטי שלה התואם את אורח חייה: יצירת חללי אחסון, אזורי ישיבה נוחים, מטבח המתפקד בצורה נוחה וטובה.
עבודתו של המתכנן היא יצירת נוחות ופונקציונאליות בחלל תוך שמירה על מראה עיצובי מרהיב. אין כל סיבה שהיופי יפגע בשימושיות בחלל אלא יוסיף לו.
תכנון נכון של הבית יכול לשנות עולמות. באותו חדר קטן שלפני העיצוב, נוכל פתאום להסתובב בחופשיות ולהרגיש שהוא גדול ומרווח מאותו חלל שהיה קודם. מציאת פתרונות להסתרת חפצים רבים בתוך רהיטים מסוגננים, כל זאת ועוד במטרה להעניק לתושבי הבית את האוויר הדרוש בתוך החלל, האוויר שלו אנו זקוקים כדי להרגיש נוחות בחלל הבית.
בית עמוס ומבולגן יוצר עומס נפשי ותחושת מחנק, עיצוב בית הנעשה בצורה נכונה מאפשר לכל הבלגן להיעלם ויוצר תחושה של מרווח נשימה והירגעות מושלמת.
היום מבינים שעיצוב מפורט טרם התחלת הבנייה חוסך עלויות נוספות שלא תוכננו תוך כדי בנייה. כשחושבים על כל חלל וחלל בבית ויודעים מה אנחנו רוצים שיהיה בכל פונקציה, נוכל לארגן ולסדר את החלל בצורה האופטימלית וכך נחסוך לעצמנו שינויים הגוררים תוספת עלויות משמעותית תוך כדי בנייה. כך לא נחרוג מהתקציב הכללי שהוגדר לבנייה, ונחסוך עוגמת נפש מול בעלי המקצוע השונים.
בבחירת מתכנן-מעצב פנים חשובה מאוד הכימיה שלכם מול המתכנן, לראות ולהבין באמת שהמתכנן יהיה קשוב לצרכים שלכם ולא יהיה עסוק באסתטיקה בלבד.
הבית בנוי מחללים שונים הקשורים אחד לשני, הם היוצרים את השלם – הבית.
נעבור על החללים השונים בבית ונחשוב יחד על טיפים לעיצוב החללים.
בתכנון נכון יש הקפדה על מבואת כניסה חיצונית ופנימית.
מבואת הכניסה החיצונית מרמזת לנו על סגנון הבית הפנימי אך עם זאת מסתירה אותו ויוצרת את ההפרדה בין החוץ לפנים. משמעות גדולה מאוד יש לאופי האנשים החיים בבית, מבואת כניסה חיצונית רחבה ומפוארת או אינטימית וקטנה נותנת לנו רמז על טעמם האישי של דיריי הבית שאליו אנו נכנסים.
מעבר לכל ההיבטים האישיים יש למבואת הכניסה חשיבות פונקציונלית גדולה. היא מגנה מהשמש בקיץ ומהגשם בחורף ויוצרת נוחות בהמתנה רגע לפני הכניסה למבנה.
חלק בלתי נפרד מהמבואה הוא שביל הכניסה, האלמנטים המקשטים את הכניסה, אביזרים, עציצים וכו’, כל אלו יחד יוצרים את האווירה שאותה אנו רוצים לתת לממתינים במבואת הכניסה החיצונית.
מבואת הכניסה הפנימית, הכניסה הפנימית לבית צריכה להיות נעימה ומזמינה. שילוב של אור טבעי, אביזרים וצבע יוכל לתת את התשובה ליצירת האווירה הנכונה.
עם הכניסה לבית חשוב ליצור מצב של השתהות והתמצאות בחלל ולא התפרצות ישירה לתוך החללים העיקריים בבית. חשוב ליצור מצב של “הצצה” לבית ולא פתיחות מלאה. מצב זה יוצר סקרנות. מבואת הכניסה הפנימית היא מעין תחנת ביניים שבא צריך לבחור לאן אנו רוצים לפנות בתוך הבית ולאיזה חלל מועדות פנינו, האם לאזור החדרים או לחללים הציבוריים.
חלל זה צריך להכיל גם מקום נוח להשיל מעיל, להניח תיק ומפתחות. יש משמעות גדולה בהתנהלות חיי היומיום ונוחות גדולה לפונקציות הקיימות בתוך המבואה, שהרי אם הן לא יתקיימו כולנו יודעים שהמעיל ייזרק על אחד מכיסאות פינת האוכל והמפתחות על השולחן…תכנון נכון של החלל יפתור זאת.
חלל המגורים הוא החלל הייצוגי של הבית, דרכו אפשר ללמוד רבות על אופי האנשים החיים בבית, אוסָפים, ספרים ריהוט, מוזיקה ואמנות.
ישנם בתים שבהם חלל המגורים הוא חלל מרכזי מאוד בתוך הבית, הן מבחינת מיקומו והן מבחינת השימוש בו. בחלל זה מארחים, צופים בטלוויזיה אוכלים, מאזינים למוזיקה וכו’.
בבתים כאלה חשוב שחלל המגורים “ישלוט” על ידי קשר עין לחללים הציבוריים האחרים: המטבח, פינת האוכל.
בבתים אחרים חלל המגורים הנו חלל ייצוגי המשמש לאירוח בלבד. כשזה המצב נמצא בדרך כלל שחיי המשפחה מתנהלים בחדר משפחה המעוצב ביתר נינוחות ובצורה מזמינה יותר מחלל המגורים.
אם יש מרפסת מומלץ לאפשר יציאה זמינה מחלל המגורים למרפסת אך כדאי מאוד להימנע מיציאה ראשית ישירה מתוך חלל המגורים אלא בסמוך אליו, כדי למנוע חללי מעבר בתוך חלל המגורים. תכנון מיקום הספות צריך להיות כך שייצור קשר עין לכל האזור הציבורי אך הסתרה מהאזור הפרטי (החדרים). האווירה בתוך החלל הציבורי יכולה להיות אינטימית ושקטה או מרכזית ורועשת, ההחלטה הינה בידי הלקוח. אווירה כזאת נוכל ליצור באמצעות כל האלמנטים האפשריים: צבע, תאורה, אריחים, ריהוט וכו’
לתאורה משמעות חשובה מאוד בתכנון החלל. יש להקפיד על תכנון שתי מערכות תאורה: תאורת הצפה לחיים פעילים בתוך החלל, ותאורת אווירה לרגעים של שקט ואווירה נינוחה, בערב לבד מול הטלוויזיה או בזוגיות שקטה. כך נוכל להתאים את התאורה לשימושיות בחלל.
המדרגות מקשרות בין מפלסי הבית. יש מדרגות פתוחות וסגורות, מעוצבות באיפוק או מפוארות ורחבות. המדרגות יכולות בהחלט להיות אלמנט עיצובי בתוך החלל ולא רק אלמנט פונקציונאלי, באמצעים של צבע, טקסטורות ותאורה נוכל ליצור את האווירה הנכונה. שילוב של עץ ייתן לנו מראה כפרי לעומת שיש שייתן אווירה יוקרתית ומפוארת.
כמובן שהחומר הוא רק אלמנט אחד בתוך מכלול האלמנטים שיוצרים את האווירה, להשלמת האווירה עלינו לבחור בתאורה נכונה, תמונות, אביזרים, צבע וכו’.
המטבח היום, יותר מתמיד, הנו רהיט גדול ומוקפד. חשיבותו העיצובית והתכנונית גדולה, שהרי כבר אינו חדר סגור בתוך הבית אלא חלל פתוח המהווה חלק בלתי נפרד מהתנהלות חיי היומיום של המשפחה, לכן החשיבות בתכנונו אינה שונה מזו המוענקת ליתר חלקי הבית.
בחירת הגוונים תותאם לסקאלת הצבעים המועדפת עלינו, תוך התחשבות בצרכים הדרושים. הצבעים בתוך המטבח אינם עוד רק צבעי הפירות שעל השיש וסירים תלויים, בעזרת הצבע, המתווסף בצורה קבועה לאלמנטים קבועים בתוך הבנייה, ניתן להרחיב או לצמצם את החלל לפי הצורך.
אפשר ליצור אלמנטים של גבס המקבלים גוון וטקסטורה שונים. אלמנטים אלו יוכלו לשמש הן כחללי אחסון בתוך המטבח והן לאווירה על ידי הוספת צבע ותאורה המשולבים בתוכם.
את המטבח חשוב מאוד לתכנן בצורה יעילה וקפדנית, על מנת שנקבל שילוב מושלם בין האסתטיקה לבין הנוחות בעבודה.
יש שתי אפשרויות לקניית מטבח: מול אחת מחברות המטבחים הרבות הקיימות ברחבי הארץ או מול נגר פרטי. ההחלטה לכאן או לכאן הינה פונקציה של מספר מרכיבים: עלות, אמינות, ושירות. בבחינת שתי האופציות חשוב מאוד לבחון כל אחד מהמרכיבים ולבדוק מה הדרך הנכונה ביותר עבורכם.
במידה ובוחרים באפשרות של קניית מטבח מול נגר פרטי (ללא ספק יש יתרון גדול בתחושה של יחס אישי מול היוצר עצמו) – אין לוותר על עיצוב המטבח עד הפרט האחרון. רוב הנגרים אינם מתמחים בעיצוב מטבחים, לעומת זאת כל חברות המטבחים כיום מעסיקות מעצב מטבח העוסק אך ורק בתכנון מול הלקוח. בחברות אלו עיצוב המטבח הנו שירות ללקוח ואינו כרוך בתוספת תשלום. תכנון נכון של הפונקציות בתוך המטבח יהפוך את המטבח לנגיש ונוח לעבודה.
האוכל הוא חלק מרכזי מאוד בחיינו, הוא מפגש של טעמים ריחות וצבעים, הישיבה סביב השולחן היא מנהג המשותף לעמים ותרבויות שונות סביב העולם.
הקשרים החשובים באזור פינת האוכל הם הנגישות מהמטבח, משם מוגש האוכל לשולחן והנגישות לחללי ההסבה שבהם נשתמש עם סיום הארוחה. כמו חלל המגורים או המרפסת החיצונית. נגישות פשוטה ונוחה היא המפתח להצלחה בעיצוב פינת האוכל. בנוסף, חשובה האווירה שאותה אנו רוצים להשרות בחלל, אווירה ביתית וחמימה, או אולי “נקייה” וקרירה, פרטית ואינטימית או פתוחה לחלל, החלטות אלו הן הבסיס לתכנון החלל המותאם לצרכיו הפרטיים של הלקוח. המתכנן יחד איתכם יבחר את הפתרון המתאים ביותר עבורכם לתכנון המיקום והאווירה הדרושים בפינת האוכל.
שירותי אורחים נמצאים באזור החלל הציבורי אך חשוב להצניעם מההתנהלות בחלל הציבורי מעצם היותם מקום לצרכיו הפרטיים של האדם. בעבר כלל לא הקפידו על עיצוב בשירותי האורחים, הוא שימש כחלל פונקציונאלי בלבד, חדר קטן וטחוב שאין שום רצון לשהות בו יתר על המידה.
היום מבינים את חשיבות האווירה שבחדרי רחצה בכלל ובשירותי אורחים בפרט, לא עוד חדרון קטן וצר שההתנהלות בתוכו בלתי אפשרית אלא חלל מרווח, הכולל כיור לשטיפת ידיים, מראה, חלון גדול המכניס אור טבעי, צבע, טקסטורות וכל האמצעים הדרושים על מנת לתת תחושה נעימה לאורחים השוהים בחדר. כפי שנרצה לתת לאורחים תחושה נעימה בכל חללי האירוח כך שירותי האורחים הם חלק בלתי נפרד מהם.. השהות בשירותים היא רגע פרטי של האורח רגע של השתהות והתבוננות, הבוחן את רגישות המארח לצורכיהם האינטימיים של אורחיו.
פעמים רבות אנשים מתלבטים האם יש צורך בחדר כזה., ההתלבטות היא מאוד אישית וקשורה בהתנהלות המשפחתית הפנימית של כל בית ובית. בואו נחשוב יחד מה תורם לנו חדר המשפחה. משפחה מאופייה צומחת וגדלה, בתחילת הדרך יש זוג הורים ועם השנים מגיעים הילדים. בתחילה חשובה מאוד הקירבה לילדים, בשלב הבא הילדים גדלים מביאים חברים, רוצים פרטיות משלהם, וגם אנחנו ההורים רוצים את זו שלנו. בהמשך הילדים יוצאים מה”קן” ובשלב מאוחר יותר מגיעים הנכדים…זו אופייה של משפחה ברוב המקרים.
חדר המשפחה “צומח” איתה. בהתנהלות יומיומית בתוך חללי הבית זה המקום שבו אפשר לשבת בשקט ולקרוא ספר, או לחילופין תתקיים שם הפעילות מול הטלוויזיה ואת הספר נוכל לקרוא בחדר המגורים. בשהות בחלל המגורים נוכל אנחנו ההורים ליהנות משיחה קולחת בשקט ללא הפרעה של טלוויזיה או משחקים שמהם יוכלו ליהנות הילדים בחדר המשפחה.
מיקום נכון לחדר המשפחה יהיה בתווך, בין החלל הפרטי לציבורי בשל הרצון לקשר עין עם הנעשה בתוכו. חשוב ליצור בו חללי אחסון לספרים משחקים, אזור טלוויזיה, מחשב או כל פונקציה אחרת שרצויה לכם. ההגדרה הפונקציונאלית המדויקת תביא לכם את התכנון המתאים ביותר על ידי המתכנן.
עידן ההייטק והמחשב יצר צורך שלא היה בעבר, פינה שקטה לעבודה מול מחשב. יש המסתפקים בגומחה קטנה לשולחן עם מחשב, ויש המעדיפים חדר מרווח הכולל מקומות אחסון, שולחן גדול ולעתים גם אפשרות לקבלת קהל, כל זאת תלוי בהתנהלות האישית של האדם וסגנון העבודה שלו.
עמדות עבודה אפשר למַקם בכל אזור בבית, במסדרון, בחדר שינה בחדר משפחה וכו’. גודלה של פינת העבודה ייקבע בהתאם למספר המשתמשים בה ובהתאם לצורת העבודה. המחשב בעידן שלנו הפך למרכז ההתרחשות, חשוב למקם אותו באזור שלא ייצור “פקק תנועה” אלא במקום פתוח היכול להכיל מסביבו מספר אנשים בו-זמנית. חשוב מאד למקם את המחשב במקום שהרעש לא יפריע להתנהלות היומיומית של יתר דיריי הבית.
מלבד ההתנהלות הפרטית מול המחשב אנשים רבים במקצועות החופשיים עובדים מהבית, להם צריך לתכנן חדר יותר מרווח עם מקום לקבלת קהל ואולי אף כניסה ישירה מהחוץ לתוך החדר. במקרה זה דורש המשרד הביתי תכנון מדוקדק וקפדני הן ליצירת אווירה המתאימה לעובד בו והן לנוחות בהתנהלות היומיומית (אחסון וכו’.)
רובנו בתחושת הבטן לא אוהבים מסדרונות, כל אחד והאסוציאציות שלו בעניין ( קופת חולים, בתי ספר וכו’ ). אך עם הרצון לצמצם שטחי משנה בבית מגיע הצורך ביצירת מסדרון. המסדרון הוא הקשר בין החלל הציבורי הפתוח לחללים הפרטים הסגורים, הוא ציר מרכזי בהתנהלות היומיומית בבית, דרכו מתאפשרת הגישה לכל החללים, בעיקר באזור הפרטי של הבית. עיצוב ותכנון נכון של המסדרון יכול ליצור אזור מעניין הגורם לנו תחושה של סקרנות ורצון להיכנס לתוכו ואינו מאיים כמו שרובנו חוששים.
אפשרויות רבות ליצירת עניין וניצול אזור המסדרון: הרחבת המסדרון ויצירת חללי אחסון מרכזיים, שילוב גומחות המשלבות אפקטים של תאורה וצבע, הרחבת המסדרון ליצירת גומחה לשולחן עבודה, שילוב תאורה מלווה בקירות, חומרים שונים ברצפה ובקירות – כל אלו יכולים לתת אווירה מאוד נעימה במעבר הצר יחסית שבמסדרון. תכנון חלון כתאורה טבעית בקצה המסדרון נותן תחושה נעימה זאת ועוד אפשרויות רבות שעליהן יוכל המתכנן לחשוב יחד איתכם בהתאם לפונקציות הדרושות לכם.
חדר הילדים בבית הוא עולם של מראות וזיכרונות שמלווים אותנו לכל אורך חיינו.
חדר הילדים מאפשר לילד צמיחה, למידה והכנה לחייו הבוגרים. תכנון נכון ושילוב הגוונים יוכלו לתת לו תחושה נעימה ורגועה בחלל שתלווה אותו בהמשך הדרך.
חדר ילדים שנותן ביטוי לטעמו של הילד ומקבל שינויים עם התפתחות הילד מגיל ינקות לילדות ועד לבגרות, ייתן מעוף לילד לקבלת שינויים בכל תחומיי החיים.
האפשרויות העצומות הקיימות בעיצוב חדרי ילדים אינן מחייבות בהכרח הוצאות כספיות גבוהות, לעתים שימוש באמצעים פשוטים של צבע וטקסטורות יספיק על מנת ליצור מקום אסתטי ונעים לילדים.
כדאי ומומלץ להתייעץ עם הילדים. בעידן של אינטרנט וטלוויזיה הילדים היום חשופים מאוד לכל החידושים, אופנות וצבע. זו דרך מצוינת לתת להם להתבטא ולעצב יחד איתם את המקום הפרטי הקסום שלהם שבו ייהנו לחיות.
חדר השינה הוא חדר פרטי ושקט שאליו מגיעים לישון, להתייחד ולחדש אנרגיות ליום המחרת. שם אנחנו ההורים “פושטים” את “מדי” ההורים ומתפנים לעסוק רק בנו ובבני זוגנו, לכן עליו להיות רגוע שליו ורומנטי.
הפונקציות האידאליות הקיימות בחדר השינה הן: חלל שינה, חדר ארונות וחדר רחצה. אם גודל החלל מאפשר מומלץ ליצור גם פינת הסבה שקטה לקריאת ספר בנחת או סתם למנוחה מהתנהלות האינטנסיבית של חיי היומיום.
כדי למלא את הפונקציות של חדר השינה יתוכנן החדר כחלל פתוח המחולק לפינות או כחללים סגורים. ההחלטה בין האפשרויות השונות נובעת מהתנהלות אישית מועדפת, אפשרויות שטח המרחב הפנימי הקיים שאותו ניתן לעצב, וההעדפות האישיות של כל אחד.
גם פה נוכל לתת אווירה על ידי צבע, טקסטורות אביזרים, טקסטיל, גומחות גבס וכמובן תאורה.
ראשית נבחר יחד עם המתכנן את הסגנון העיצובי המועדף. המעצב ימצא את הדרך להתאים את כל האלמנטים ליצירת האווירה המושלמת, תוך הקפדה על יצירת חלל “נקי” ולא עמוס, חלל כזה ייתן לנו את השקט והשלווה שאותה אנו מחפשים בחדר השינה.
חדר ארונות גדול הפתוח לחלל החדר מגדיל את שטח החדר. חדרי ארונות הם הפתרון האידאלי לאחסון בגדים, גם בשל גודלם וגם בשל המקום הרב שהם מפנים לנו בחדר השינה. כך חלל השינה נשאר “נקי” מאחסון ומאפשר התנהלות נוחה בתוכו.
ההחלטה האם לתכנן חדר ארונות או להסתפק בארון בלבד תלויה בהגבלת השטח הקיימת לכל הבית ולחדר ההורים בפרט, אם בשל מגבלת שטח נוצר חדר ארונות צפוף וקטן עדיף לוותר עליו וליצור גומחה לארון קיר. חישוב אורך המדפים בכל אחת מהאפשרויות יוכיח איזו מביניהן עדיפה.
אם אין הגבלה בשטח יש עדיפות גדולה לתכנון חדר ארונות, מומלץ אף לרווח אותו כדי לאפשר אחסון מצעים, מיקום כורסה נוחה, מראָָה ואולי אף מקום לקרש גיהוץ. בתכנון חדר ארונות קיימות אפשרויות שונות ומגוונות: חדר הפתוח לחלל השינה בעל דלתות גדולות שבהן ניתן להתקין מראות שיתנו תחושה של חלל גדול ומרווח. חדר ללא דלתות אלא רק עם פתחי מעבר וגישה משני צדי המיטה או רק מצד אחד. התקנת חלון, תאורה שקועה ונמוכה בתקרה, ועוד ועוד.
בשנים האחרונות זוכים חדרי השירותים וחדרי הרחצה לעדנה מחודשת.
אם בעבר היה נהוג לצפות את חדרי הרחצה והשירותים מהרצפה עד התקרה בקרמיקה נגד מים ורטיבות, הרי היום אנו רואים יותר ויותר אנשים אשר מעזים להכניס צבע וטקסטורות לחדרים אלו בזכות איכויות הצבע המאפשרות זאת. גם המגוון הרחב של אריחים שקיים בשוק, שילוב של טקסטורות, תאורה ואביזרים משלימים, מאפשרים לנו ליצור אווירה נכונה בתוך החלל. המקלחת כבר אינה חדר פונקציונאלי בלבד אלא חלל המשרה אווירה נינוחה ומפנקת.
מרפסת היא הקשר בין החוץ לפנים, הדינאמיקה בין הנעשה מחוץ למבנה לפנים המבנה. תכנון המרפסת תלוי בסגנון הבית, בית בעיר או מחוץ לעיר, שטח אדמה קטן בצפיפות מול שכנים או שטח אדמה רחב ידיים -, כל ההתלבטויות הללו הן חלק בלתי נפרד בתכנון המרפסות וייצרו לנו מרפסות שונות.
מרפסת מקשרת ויוצרת אזור מעבר. לחללים מסוימים זה נכון ונהדר אך יש חללים בבית שצריך לדעת האם בכלל רצוי מעבר בתוכם ואם כן – כיצד.
לדוגמה: חשוב ליצור מעבר מחלל המגורים בין החוץ לפנים אך צריך להיזהר ממעבר ישיר שיפריע להתנהלות בתוך החלל. לכן מומלץ ליצור את המעבר בחללי הביניים של החלל הציבורי ולא ישירות ממנו, לעתים יש צורך ואפשרות לתכנן יציאה למרפסת מיחידת ההורים, קשר זה יכול להיות נהדר אך יש להקפיד שאינו נמצא באזור מרכזי היכול להפריע לאינטימיות בתוך חלל השינה ולא יהווה “קיצור דרך” ומעבר מהיר לשאר חלקי הבית. מרפסות הן קשר נהדר בין החוץ לפנים אך הן דורשות הקפדה יתרה בתכנון המיקום ביחס לשאר חלקי הבית.
****
עד כה סקרתי את מגוון החללים בבית והדגשתי את בחינת העיצוב הנכון של כל אחד מהם.
מלבד העיצוב של כל חלל קיימים אלמנטים חשובים בבית המהווים חלק בלתי נפרד מהעיצוב הכללי ותורמים לנו בעיצוב החלל הן מבחינה פונקציונאלית והן מבחינה אסתטית. המשך המאמר יעסוק באלמנטים שונים במבנה והדגשים חשובים על כל אלמנט ואלמנט.
זהו צורך הקיים בכל בית. כל חלל אחסון מתמלא במהירות ואם לא נדע להוציא דברים שאין לנו עוד שימוש בהם, חללי האחסון אף פעם לא יספיקו. על מנת שלא נמלא את הבית בארונות יש דרכים רבות ליצור חללי אחסון, בחלקם נגעתי בתיאור חלקי הבית השונים. בניית גומחות אחסון בקיר מאפשרת ניצול מקסימאלי של החלל. אפשרות לחלוקות ביניים בתוך הגומחה “מרככת” מבחינה ויזואלית את מסת האחסון, ומאפשרת הכנסת נקודות צבע לתוך החלל. אחסון מתחת למיטות – מגירות כארגזי מצעים, אחסון בהתרחבות במסדרונות, אחסון מתחת לחלל מדרגות ועוד.
אלמנט המאיר אזורים חשוכים בבית שאור טבעי אינו יכול להיכנס אליהם ותאורה בשעות החשיכה. התאורה, מעבר להיבט הפונקציונאלי, נותנת לנו אווירה, תכנון מוקפד של התאורה בבית ייתן לנו שליטה על האווירה שאותה אנו רוצים.
יש סוגי אור שונים, אור לבן ובוהק מול אור צהוב וחמים, תאורת הצפה מול תאורת אווירה. וכן סוגים שונים של גופי תאורה: מנורות קיר, מנורות תלויות, מנורות עומדות. קיימים גופי תאורה שקועים המפיצים אור נעים ונסתר. יחד עם המתכנן תוכלו לעבור בין החללים בבית, לחשוב על האווירה הרצויה בכל אחד מהם ובהתאם לכך לתכנן את התאורה.
הקפדה על בחירת ברזים מתאימים יאפשרו נוחות בשימוש היומיומי.. בחירת הברזים שונה מחלל לחלל ומתחשבת בטעמו האישי של הלקוח..
ברזי מטבח: רוב ברזי המטבח מותקנים על גבי משטח העבודה, אך יש הנשלפים (שפופרת הנשלפת מתוך הברז) ויש קבועים. ברז נשלף נוח יותר לעבודה כי ניתן להגיע ביתר קלות לכל חלקי הכיור וסביבתו. יש גם ברזי קיר וגם ביניהם יש נשלפים וקבועים. שני סוגים אלה כוללים מגוון עצום של עיצובים בהתאם לטעמו של הלקוח.
ברזי אמבט: שני סוגים ראשיים, ברזי קיר ואינטרפוץ.
ברז קיר (בטרייה לסוגיה), מותקן על הקיר עם שתי יציאות, אחת לקרים ושנייה לחמים, כל האלמנטים של הברז חיצוניים וגלויים מקו הקיר.
יתרון – במצב של תקלה, מפרקים את היחידה החיצונית ובודקים בקלות את מקור הנזילה. חיסרון – בשל המיקום החיצוני של היחידה, אזור המים החמים חשוף למגע ולכן קיים חשש מכוויה במגע אקראי.
אינטרפוץ לסוגיו, כל היחידה מותקנת נסתרת בתוך הקיר ורק ידית ההפעלה חשופה וגלויה מחוץ לקו הקיר.
יתרון – מבחינה אסתטית כל הגוף נסתר ומינימום אלמנטים גלויים מקו הקיר. כיוון שכל היחידה נסתרת אין חשש למגע אקראי שיכול לגרום לכוויה.
חיסרון – במצב של תקלה יש צורך בפירוק היחידה הפנימית הכולל פירוק האריחים מסביב ליחידה וחציבה פנימית לצורך זיהוי מקור הנזילה.
קיימת הבחנה ברורה בין דלתות חוץ לדלתות פנים.
הדלת החיצונית לרוב היא היקרה והמרשימה מבין השתיים הן בהיותה האלמנט המייצג הראשון שאיתו נפגשים עם הגיענו לבית, והן בשל היותה דלת חיצונית. הדרישות הטכניות ממנה גבוהות היות והיא חשופה לפגעי מזג האוויר (רוח, גשם, שמש). דלתות חיצוניות עשויות עץ ברזל אלומיניום מיוצרות בעיצובים רבים ומגוונים. ההחלטה על סוג הדלת תלויה בסגנון הבית ובתקציב האישי. גם בדלתות פנים יש סוגים רבים ומגוונים מחומרים שונים, בעלות “הלבשות” רחבות או צרות, מעץ או מפח. גם כאן סוג הדלת ועיצובה הם חלק בלתי נפרד מהסגנון שאותו תכננתם יחד עם המתכנן ובהתאם לתקציב, שהרי פערי המחירים גדולים מאוד.
החלונות משפיעים על חזות הבית מבפנים ומבחוץ. הם הקשר בין החוץ לפנים ומשמשים לאוורור הבית ולהכנסת אור יום. לתכנון מוקפד ונכון של מיקומי החלונות יש חשיבות גדולה בזרימת האוויר בתוך המבנה. גודל החלון מושפע מהפונקציה שאותה הוא משמש אך היום מבינים שאין שום סיבה שבחדרי רחצה יהיו חלונות קטנים וצרים, מול חללי המגורים שבהם החלונות גדולים ורחבים. תכנון נכון וקפדני של החלונות מתחשב בתפקודים שאותם הם משרתים אך לא מושפע מהם, ולכן יותר ויותר רואים חלונות גדולים גם בחדרי הרחצה והשירותים. אם נסתובב סביב המבנה ונזהה את סוג החלל על פי החלונות שבו – החטאנו את המטרה.
החומרים שמהם עשויים החלונות שונים ומגוונים ויש גם שילובים מעניינים: אלומיניום, ברזל, עץ, שילוב של אלומיניום בחוץ ועץ בפנים. סוג החלון ייבחר על פי סגנון המבנה והתקציב. כיוון שפערי המחירים גדולים, ינחה אתכם המעצב לגבי יתרונות וחסרונות של כל אחד מסוגי החומרים. יתכן וחומר מסוים מתאים מאוד לסגנון הבית אך בשל אחזקה גבוהה אינו מתאים לאופי האנשים החיים בו. בחירה נכונה של חומרים משלבת אסתטיקה מול שימושיות ואורך חיים של החומרים השונים.
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה עיצובית מרהיבה החוזרת מהעבר אל המודעות העיצובית שלנו וממלאת את חיינו וביתנו בצבעוניות מרעננת. המגמה המדוברת היא השימוש ההולך וגובר בחיפויי קירות מסוגים שונים ליצירת מראה מודרני וניחוחות של טעם טוב ויצירתיות ברחבי החדר.
חיפויי הקירות השונים או בשמם הידוע יותר – טפטים, זמינים כיום במספר רב של דוגמאות וחומרים בשלל עיצובים. אל טפטים אלה הצטרפו גם וילונות שעברו בשנים האחרונות שדרוג, ומיוצרים כיום במבחר מרשים של עיצובים. הוילונות עשויים מבדים שונים ובצורות שונות ואף זמינים במערכות תואמות של וילונות, טפטים, בדי ריפוד ומצעים ליצירת מראה אחיד בחדר.
אפשרות נוספת לחיפוי קירות החדרים היא על ידי חיפויי עץ ייחודיים הנותנים מראה יוקרתי וטבעי וכן להצל את החדר על ידי וילונות. פתרון זה משלב הן את המראה היוקרתי והן פתרון אקוסטי מצוין לחלל. הפתרון זה יהיה על פי הטעם האישי שלכם מול תכנון מוקפד של המתכנן.
אחד הנושאים החשובים ביותר בבואנו לתכנן את הבית הפרטי הוא חימום ואקלום הבית. בידוד המבנה מושפע מגודל הפתחים, מיקומם במבנה ומבחירת אלמנטים המתאימים הן מבחינה ויזואלית והן מבחינת התקציב לפתרון האקלים בבית.
בין אמצעי החימום השונים הקיימים בשוק נוכל למצוא את הקמין המסורתי, חימום רצפתי, מערכות המיזוג לסוגיהן ומגוון מערכות חכמות אחרות המחממות באמצעות רדיאטורים.. החימום יכול להיעשות באמצעות אנרגיות שונות: עץ, גז, נפט.
כדאי לבחון כל אלמנט הן מבחינת תפוקת אנרגיה והן מבחינת עלויות רכישה ואחזקה. נתונים אלו ינחו אתכם יחד עם המתכנן לבחירת האלמנט הנכון ביותר עבורכם לחימום האפקטיבי הדרוש. מערכות המיזוג השונות נותנות פתרון כפול, הן חימום והן קירור, כך שבעלות אחת מתקבלות כל דרישות האקלום, ולכן הן הנפוצות ביותר בקרב הבונים.
עם זאת ברור לנו שנוסף לעלויות מתווספים שיקולים נוספים לבחירה. קמין עץ הנמצא במרכז הבית וסביבו פינת הסבה ואירוח יוצר אווירה מאוד מיוחדת שלא נצליח להשיג בפתרון חימום אחר ולכן שוב נכנסת לשיקולי הבחירה האווירה שאותה אנו רוצים להשיג. יתרון נוסף הוא בכך שהחום המופק באמצעות קמין נעים יותר מאשר החום המופק באמצעות מערכות המיזוג (גם כאן הדעות שונות ומגוונות ותלויות בסוג המערכת שאותה בוחרים, מיזוג מרכזי או מפוצל…).
חשוב להבין שהפתרון המתבקש משתנה באזורים קרים במיוחד או חמים בצורה קיצונית. המתכנן יידע לנתב אתכם על פי דרישות האזור והמבנה, לבחירה הנכונה והטובה ביותר עבורכם.
קצב החיים הדינמי משאיר לנו מעט מאוד זמן פנוי. חברות שונות ניצלו את המצב ונוצר גל של מערכות חכמות שנכנסו לבתים פרטיים, מערכות העוזרות לנו בהתנהלות נוחה בפעולות היומיומית בבית.
בעבר כדי להחליף ערוץ בטלוויזיה היה צורך לקום מהכורסה,לגשת לטלוויזיה,ולסובב את הכפתור. על מנת להדליק את האור, היה צורך לגשת ולהפעיל את המתג. הזמנים השתנו ועידן הטכנולוגיה הגיע אלינו ואיתו מכשירים אלקטרונים רבים הנשלטים מרחוק. “בית חכם” הוא קונספט שבעשור האחרון היה נחלתם של המאיון העליון.
המושג “בית חכם” מתייחס לגישה חדשנית של שליטה חכמה, נוחה ויעילה במערכות החשמל בבית,, על תאורה, תריסים או מכשירים חשמליים וכתוצאה מכך גדלה נוחות השימוש בהם..
הנתונים מראים עלייה חדה במספר האנשים המחזיקים מערכת בית חכם כלשהי, מערכת המיועדת לאזור מסוים בבית או לכלל הבית. בזכות טכנולוגיה המבוססת על תדרי רדיו אשר חודרים דרך הקירות אין צורך בהקמת תשתית מיוחדת המבוססת על תקשורת קווית ולכן מתאימה לכל בית.ניתן להפוך כל בית קיים לבית חכם ללא צורך בשינוי תשתיות החשמל או שינוי בארונות החשמל.
מערכות שאיבה מרכזיות חיוניות ביותר למטרת ניקיון לבתים גדולים ולשטחים נרחבים. ניתן למצוא בשוק חברות רבות המייצרות מערכות שאיבה מרכזיות בעלות כוח מנוע שונה, שניתן לשינוי על פי בחירתו האישית של הלקוח על פי גודל ושטח שאותו רוצים לשאוב. כיום בעידן המודרני תוכלו למצוא מערכות שאיבה מרכזיות שאינן מרעישות בכל השכונה אלא עושות את מלאכתן בשקט מופתי. בין שלל הדגמים של מערכות שאיבה מרכזית יש כאלו בעלות מנועים מתוחכמים עם בקרה אלקטרונית המווסתים את עוצמת היניקה על פי הצורך.
טוחן האשפה אינו עוד מוצר יקר המציאות אלא הפך למוצר סטנדרטי המותקן כמעט בכל בית. טוחן האשפה מותקן בתחתית כיור המטבח ומפחית משמעותית את כמות הזבל המצטברת במטבח. כל המזון האורגני נטחן למיכל איסוף ענק שאותו מרוקנים לעתים רחוקות ( ניצול מצוין אקולוגי הוא שימוש בכל המזון שנטחן ונאסף במיכל, כקומפוסט לגינון ), גם בקנייה זו חשוב להקפיד לבחור דגם שאינו מרעיש בעל תפוקה גבוהה ובלאי נמוך.
קיימות בשוק עוד מערכות חכמות רבות, במיוחד עם הבנת הצורך לפתרונות אקולוגיים, לשימוש יעיל וניצול מקסימאלי של האנרגיות הנדרשות בהתנהלות היומיומית בתוך הבית, תוך חיסכון באנרגיה.
המחשבה על שיפוץ, התרחבות ושינויים בבית הקיים נובעת מסיטואציות רבות: צורך פיסי של התרחבות או שינויים בתוך המשפחה, שינויים גיאוגרפיים, הצורך האנרגטי לשנות את חלל הבית שבו אנו שוהים ועוד אלפי סיבות שבגללן מחליטים לפנות למתכנן ולהתחיל תהליך של שיפוץ ועיצוב הבית.
אתם נכנסים לעולם של חלומות, צבעים, צורות וחידושים. אתם הולכים לעבור מהפכה מדהימה שתשנה לכם אורח חיים.
בתכנון נכון ומוקפד תוכלו להפוך חוויה זו למעצימה ומרגשת, חוויה שתעניק לכם אנרגיות של התחדשות וסיפוק, ואת האוויר הדרוש לכם להמשך התנהלות יומיומית תקינה ונעימה בתוך חלל הבית.
עיצוב פנים הוא עולם ומלואו, הוא יצירת אווירה המשרה עלינו את התחושה בתוך הבית. שילוב נכון של אלמנטים בתוך המבנה יתנו לנו תחושה רגועה ושלווה או סוערת ודינאמית, אתם תקבעו את האווירה והמתכנן ייצור אותה יחד איתכם.
עיצוב פנים אינו מחייב הוצאות כספיות מוגזמות. באמצעים פשוטים מאוד אפשר ליצור אווירה המתאימה לכם. חיי היומיום בעידן דינמי כמו שלנו דורשים מאיתנו אנרגיות רבות, בית המתוכנן ומעוצב נכון יוכל לייצר אותן בעבורכם בכל יום מחדש.
תכנון מפורט של כל אחד מחללי הבית תוך הקפדה על בחירת האלמנטים המתאימים לכם, מבחינה פונקציונאלית מבחינה תקציבית וכמובן מבחינת היכולות הטכניות הדרושות לאלמנטים בחלל ינחו עבורכם יחד עם המתכנן את בחירת החומרים שיבנו את העיצוב השלם של ביתכם. .
המתכנן ייתן לכם את הפתרונות המקצועיים ביותר שבעתיד יחסכו לכם כסף באחזקה ובהתנהלות הפנימית של הבית. הוא יעזור לכם לבחור את האסתטיקה והאווירה שאותן ברצונכם להשרות בבית. בחירתכם תיעשה לאור התובנה כי הבית הוא המקום שממנו אנו יוצאים כל בוקר ואליו אנו חוזרים כל ערב,והוא המקור לביטחון, שפע ועוצמה.
המון הצלחה
“קרן בן ישי”, משרד אדריכלות בצפון